OTİZM


Otizm Tanımı

Otizm’in etimolojik kökeni Fransızca bir kelime olan Autisme’den

gelmektedir ve içine dönüklük anlamındadırOtizm psikoloji literatüründe ise ilk olarak 1911 yılında Paul Bleuler isimli İsviçreli psikolog tarafından kullanılmıştır.

Otizm yaşamın doğuştan veya yaşamın ilk yıllarından kendini gösteren nörogelişimsel bir farklılıktır. Aslında otizm güncel adıyla otizm spektrum bozukluğudur. Yani belirtiler kimi çocukta çok belirginken, kimisinde belli belirsizdir ve belirtiler değişebilmektedir.

Otizmli çocukların genel özelliklerini saymak gerekirse, göz teması kurmama, isimle seslenince dönüp bakmama, tekrarlı hareketlere sahip olma ( parmak üstünde yürüme, ellerini havada çırpma vb.), takıntılı davranışlar, dönen nesnelere ilgi vb.

Otizm’in sebebi henüz tam olarak bilinemese de, bazı genetik faktörlerin bu konuda rol oynayabileceği konusu literatürde hâkim bir kanıdır. Bunun yanı sıra bazı çalışmalar bazı çevresel faktörlerin de bu konuda rol oynayabileceğini söylemektedir, ancak bu görüş de bilimsel olarak yeterli kanıta sahip değildir. Bunların yanı sıra bazı çocukluk aşılarının otizme sebep olduğu yönünde spekülasyonlar vardır ki, bu iddiaları destekleyen en ufak bilimsel bir kanıt yoktur. Günümüzde otizme sebep olduğu düşünülen genler ve nedenler üzerine yürütülen birçok araştırma vardır.

Avusturya’da Otizm tanısı klinik psikologlar tarafından belirli testler uygulandıktan sonra konulabilir. Bu testler ortalama ….. sürer. Ofisimiz bünyesinde de otizmin tanısına ve derecesine yönelik çeşitli testler uygulanmaktadır.

Ayrıca Avusturya’da ilk kez otizmli çocuğu olan aileler için, paydaşımız “TROST” bünyesinde kendine yardım grubu organize edilmiş olup ayda bir düzenlenen toplantılarla, aileler birbirleriyle deneyimlerini paylaşmakta ve birbirlerine destek olmaktadırlar. Tamamen ücretsiz olan bu oturumlara katılmak, veya daha detaylı bilgi almak için afişteki telefon numaralarından bize ulaşabilirsiniz.

AVUSTURYA’DA NE YAPILMALIDIR, NERELERDEN DESTEK ALINIR?


Otizm’le alakalı daha

detaylı bilgi almak isterseniz bu linkler size faydalı olabilir:





Bu sayfada ise, otizmli yakınınız için çeşitli eğitimler bulabilirsiniz:

Otizmi genel hatlarıyla anlatan 2 video:

otizm