Oyun Terapisi



Klinik Psikolog Viyana

Oyun terapisi 1900’lü yılların başında ortaya çıkan ve yıllar içinde gelişerek günümüze gelen, çocuklar için çok etkili bir yöntemdir. Çocuklar dünyayı oyunlar aracılığıyla kavrar, aslında oyun kurallarıyla, eğlencesiyle, kaybı ya da kazancıyla hayatın küçük bir simülasyonu gibidir. Özellikle “-mış gibi” ( evcilik, doktorculuk vs.) oyunlarıyla çocuklar günlük hayatın ilerleyişine dair fikir yürütmeye başlarlar. Çocukkar arkadaşlarıyla oynadığı oyunlar vasıtasıyla kuralları, sosyal hayatın gerekliliklerini, düşüncelerini ve duygularını düzenlemeyi de öğrenmeye başlarlar. Ezcümle oyun çocuğun hayatında çok önemli bir yere sahiptir. Bu sebeple oyunlar çocuğun kendini ifade etmesi için en uygun araçtır. Oyun terapisi de tam bu noktadan yola çıkar, çocuğun deneyimlerini, rahatsızlıklarını, travmalarını, aklında oluşan temaları anlatması için uygun ortam oyun yoluyla oluşturulur, çünkü oyun çocukla iletişim kurmak için en iyi araçtır.

oyun_terapisi

Oyun terapisi çocuğun ruhsal durumunu, kişiliğini, ilgi alanlarını, duygusal çatışmalarını, korkularını, kızgınlıklarını, uyum ve davranış sorunlarını anlamada bir enstrüman olarak kullanılır, ancak bu oyun terapisinin sadece bir yönüdür. Oyun terapisiyle uzmanlar çocuğun gelişmesi, ya da uyum sağlaması gereken konularda da ilerleme kat etmesini kolaylaştırır, çocuğun üstünden gelmesi gereken durumlar olduğunda neler yapması gerektiğini oyun aracılıyla çocuğa kazandırır. Oyun terapisi tanı sürecine katkıda bulunduğu gibi, tedavi sürecinde de çok önemli bir rol oynamaktadır.


Oyun terapisi ayrıca gelişimsel olarak dikkat çeken çocuklarda da kullanılır. Örneğin otizmi olan, mutizmli, dil gelişim bozukluğu ya da dikkat eksiliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda oyun aracılığıyla bazı davranışlar çocuğa kazandırılır, duruma uygun adapte olabilme becerisine katkıda bulunulur, ya da dil gelişimi desteklenir.

Oyun terapisi genelde 1.5 yaş itibariyle çocuklara uygulanan bir yöntem olsa da, ergenlere ve bazı durumlarda yetişkinlere de uygulanmaktadır. Oynanacak oyun ve oyuncaklar yaş grubuna göre düzenlenmektedir.

Oyun terapisinin kaç seansta tamamlanacağı birçok değişkene bağlı olmakla birlikte genellikle ortalama 8-12 seans sürmektedir.